Cireșele, mai tari ca aspirina!
Data adăugării: 2011-06-11 18:55:16
Adăugat de: Hristina
Autor: -
Deși în ultimii ani, mercurul termometrelor "sare" de temperaturile obișnuite pentru un început de primăvară putem să adoptăm lejer piese de rezistență din garderoba de vara încă din aprilie, mulți dintre noi simțim că a venit intr-adevăr vara în
momentul când gustăm primele cireșe. Din producția autohtonă sau nu (deși este foarte bine să sprijinim agricultura din țara noastră) este extraordinar de important să consumăm cireșe. Iată și de ce!
Cireșele sunt unele dintre cele mai iubite fructe de către români. Se estimează că în țara noastră sunt peste 4 milioane de cireși. Cu atât mai bine deoarece adăugarea cireșelor în dietă alături de un stil de viață sănătos ne pot scuti de multe neplăceri legate de sănătate. Cireșile roșii conțin antocianine, antioxidanți puternici care reduc riscul apariției bolilor de inimă. Și nu doar atât. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au demonstrat că o dietă bogată în cireșe reduce nivelurile crescute ale colesterolului și trigliceridelor din organism. Institutul pentru Sănătate Publică și Protecția Mediului din Olanda a demarat în 1985 un studiu privind îmbunătățirea sănătății prin dietă. Cercetarea s-a desfășurat pe 805 bărbați cu vârste cuprinse între 65 și 84 de ani care au consumat frecvent, timp de 5 ani, alimente bogate în flavonoide. Concluzia? Subiecții prezentau un risc mai scăzut de a dezvolta boli ale arterei coronare.
Riscul relativ de a deceda din cauza bolilor de inima este cu 58% mai mic la bărbații care au în dietă frecvent alimente bogate în antioxidanți față de cei care au consumat mai puține fructe și legume. Oamenii de știință cred de asemenea că, dacă mâncăm cu regularitate cireșe, putem scădea riscul de a dezvolta cancer la colon, datorită antioxidanților prezenți în cireșe – antocianini și cianidini. Un alt studiu desfășurat pe cobai a demonstrat că acești 2 antioxidanți împiedică formarea tumorilor la colon.
Eat red! Live green!
Iată două îndemnuri pe care dacă le urmăm avem doar de câștigat pentru că aceste fructe nu sunt doar gustoase, ci au fost înzestrate cu o pleiadă de proprietăți: conțin 8 vitamine (B1, B2, B6, C, E, P, A, PP), 6 minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf). De asemenea, mai conțin zinc, cupru, mangan, zaharuri și acizi organici.
Deși proaspete le putem găsi doar 8 săptămâni, putem consuma cireșe de-a lungul întregului an, dacă le congelăm sau le uscăm. Ca să-ți faci o idee despre importanța includerii lor în dietă (în special în stare proaspătă) aruncă o privire peste cantitățile de antioxidanți pe care le conțin.
100 g suc concentrat de cireșe are 12.800 unități, 100 g cireșe uscate au 6.800 unități, 100 g cireșe congelate au 2.033 unități, 100 g cireșe conservate au 1.700 unități. Antocianinele, pigmenții conținuți și de cireșe, au proprietăți anti-inflamatorii, anti-îmbătrânire și anti-carcinogene.
Stopează evoluția infecțiilor!
Prin simplul gest (extrem de plăcut...) de a consuma 20 de cireșe pe zi luptăm de 10 ori mai puternic asupra inflamațiilor din organism decât dacă am lua o aspirină, ne spun specialiștii americani. O altă cercetare efectuată de către centrul Human Nutrition Research de la Universitatea din California a constat în administrarea a câte 2 porții de 280 de grame de cireșe pe zi unor femei sănătoase cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. S-a constatat o reducere cu 15% a ni¬velului aci¬dului uric, a proteinei C-reactivă (indică inflamații în organism) și a oxidului nitric. Cercetătorii au concluzionat: compușii din cireșe pot inhiba procesele inflamatorii în organism. Oxidul nitric este implicat în osteoartrită și artrită reumatoidală.
Ne ajută să dormim bine
Cireșele sunt o sursă bună de melatonină, o substanță care ajută la îmbunătățirea ritmului circadian și a instalării somnului. Compușii din cireșe reduc durerile provocate de artrite și gută, reduc riscurile instalării diabetului și ajută în tratamentul pierderilor de memorie. Numeroase studii au arătat că fitonutrienții din cireșe protejează neuronii din creier împotriva deteriorării. Specialiștii de la Universitatea din Boston au demonstrat că putem menține sănătatea creierului dacă adăugăm în dietă alimente bogate în antioxidanți, iar cireșele sunt campioane la acest capitol.
Bune și la slăbit
Fiind sărace în calorii dar bogate din punct de vedere nutritiv, cireșele sunt recomandate și în curele de slăbire. În sezon, este bine să facem cure cu cireșe sau sucul lor. Efectele? Depurative, energizante, remineralizante, laxative, antireumatismale. Pentru curățarea organismului de toxine, se recomandă o cură de cireșe 2 – 3 zile pe săptămână fără a mânca altceva. Astfel se favorizează eliminarea toxinelor din organism. Cireșele acrișoare sunt o sursă excelentă de beta caroten. Conțin de 19 ori mai mult betacaroten decât afinele și căpșunile.
Vizualizări: 3120