Uleiul de măsline – beneficii în alimentație și cosmetică
Data adăugării: 2012-10-23 23:10:34
Adăugat de: Hristina
Autor: -
"Aurul lichid" sau uleiul de măsline este bine cunoscut pentru proprietăţile sale, atât în ceea ce priveşte alimentaţia şi cosmetica, cât şi în medicina naturistă. Îndelung căutat, folosit şi aplaudat, uleiul de măsline este unul dintre puţinele daruri ale naturii, care nu au încetat să ne stârnească interesul.
Istoria elixirului mediteranean
De regulă, când auzim despre beneficiile unui "elixir", ne gândim la toate leacurile băbeşti auzite de la generaţiile trecute - bunicile şi mamele noastre - însă uleiul de măsline este cunoscut încă de pe vremea altei femei - Atena, zeiţa înţelepciunii.
Aceasta a oferit omenirii unul dintre cele mai mari daruri, doar cu o împunsătură de suliţă din care a răsărit un măslin. Cu frunzele de măslin s-au încoronat multe capete, de la învingătorii întrecerilor sportive, la cele ale războinicilor de acum 10.000 de ani. Fiind semnul binecuvântării, cine îndrăznea să taie un măslin era aruncat în exil sau ucis pe loc. În zilele noastre, cresc mai bine de 800 de milioane de măslini, unul singur ajungând până la vârsta de 2.000 de ani.
Uleiul de măsline în alimentaţie
Dacă este să ne luam după italieni, care folosesc uleiul de măsline în toate bunătăţile lor culinare, în special în salate, nu am putea trăi fără el. Uleiul de măsline este ideal pentru prăjit, păstrându-şi valorile nutritive mai bine decât alte uleiuri.
Printre beneficiile ingurgitării uleiului - 2 linguriţe pe zi - se numără şi diminuarea cancerului de colon sau a problemelor de inimă şi de stomac (ulcer, gastrită). Uleiul de măsline provine doar de la măslinele verzi şi poate fi clasificat în virgin (aciditate mai mică de 2%) şi extra-virgin (aciditate 0,8%).
Dacă sunteţi mai îndrăzneţe, încercaţi să luaţi 2 linguriţe de ulei de măsline zilnic. Pentru restul folosiţi-l în salate, pe paste, în legume sau supe, dar şi când prăjiţi carne. Deşi ca preţ se ridică la rangul unui vin decent, merită extra-cheltuiala.
În plus, pentru a mai înlătura o dilemă, acest ulei nu este mai gras ca alte uleiuri, o lingură conţine 120 de calorii, dar este mai aromat. În loc să folosiţi mai mult ulei normal, puteţi să puneţi mai puţin ulei de măsline şi ieşiţi în câştig. Acesta este bun şi dacă aveţi colesterolul mărit.
Uleiul în cosmetică
Când vorbim de cosmetică parcă începem să facem ochii mai mari. Pentru început, trebuie să ştiţi că uleiul de măsline are un conţinut mare de antioxidanţi. Din compoziţia uleiului fac parte vitaminele E şi pro-vitamina A care protejează pielea împotriva efectelor nocive ale soarelui, în special în cazul arsurilor. Pe lângă acestea, mai enumerăm şi săruri minerale, fier, magneziu, calciu, fosfor, câteva vitamine din complexul B şi normal, un strop de vitamina C.
În cosmetică, uleiul de măsline puteţi să-l găsiţi atât în creme, cât şi în măşti pentru ten şi păr. Puteţi să le cumpăraţi sau să vă puneţi creativitatea la încercare şi să vă faceţi singure: turnaţi câteva picături în creme, faceţi măşti pentru ten (gălbenuş de ou, o linguriţă de ulei) sau pur şi simplu turnaţi puţin ulei cald pe păr şi lăsaţi-l 1 oră, după spălaţi.
La capitolul cosmetică putem să aducem aminte şi că puteţi să-l folosiţi pe unghiile exfoliate, pe călcâie şi vă băgaţi picioruşele în şosete (atenţie să nu folosiţi prea mult că pătează) sau să amestecaţi puțin ulei cu zahăr sau sare pentru un body scrub "home made".
Pentru sezonul friguros puteţi să vă folosiţi de el şi ca un gloss natural de buze, hidratează şi face pielea mult mai elastică. Dacă sunteţi de sex masculin, ca să nu discriminăm: uleiul de măsline este bun şi pentru uşile care scârţâie sau pentru a desface un fermoar care se încăpăţânează să nu se deschidă.
Vizualizări: 2853