Diete

PubliciatateJogging-ul - Beneficii pentru sănătate și sfaturi

Data adăugării: 2011-01-28 17:15:19
Adăugat de: Hristina
Autor: -

Practicarea jogging-ului regulat oferă o mai bună condiție fizică și alte beneficii pentru sănătate. Jogging-ul, de asemenea, aduce plăcere fizice și psihică.

Beneficiile pentru sănătate ale jogging-ului

Jogging-ul în mod regulat are un efect bun asupra stării generale de sănătate. Iată câteva dintre avantajele aduse:

• Face inima mai puternică, crește capacitatea circulației sângelui și îmbunătățește sistemului respirator.
• Accelerează sistemul digestiv și vă ajută să scăpați de problemele digestive.
• Contracarează depresia.
• Crește capacitatea de lucru și duce spre o viață activă.
• Vă ajută să ardeți grăsimi și, prin urmare, să scădeți în greutate.
• Dacă aveți apetitul scăzut, jogging-ul vă îmbunătățește pofta de mâncare.
• Întărește mușchii picioarelor, soldurilor și spatelui. Cu toate acestea masa musculară nu va crește foarte mult de la jogging.
• Vă ajută să dormiți mai bine.

Plăcerea de a face jogging

Jogging-ul vă aduce bucurie fizică și psihică, cu condiția să nu vă suprasolicitați. Atunci când se face corect, vă veți simți mai puțin obosit atunci când ați terminat un tur decât înainte de a-l începe. Veți simți o senzație plăcută la nivelul mușchilor în timpul jogging-ul și după aceea.

Veți simți vântul suflând în jurul corpului dumneavoastră. Veți auzi pasările cântând, muzica apei curgând, sau sunetul valurilor izbindu-se de țărmul mării. În timpul jogging-ului veți simți, de asemenea, un sentiment euforic mental după un anumit timp.

Îmbrăcămintea și încălțămintea

Tipul de haine pe care le purtați trebuie să fie adaptate la condițiile meteorologice. Pe vreme caldă, pantalonii scurți și tricoul sunt de ajuns. Cu toate acestea, ar putea fi util să mai luați și alte haine într-un rucsac ușor, dacă veți alerga pe un traseu lung, în cazul în care vremea se înrăutățește. Pe vreme rece trebuie să adăugați mai multe straturi de haine. În ambele cazuri, cerințele sunt următoarele:

Ar trebui să utilizați haine ușoare și moi, fără cusături ascuțite, muchii dure sau cu multe cute. Acestea ar trebui să stea destul de aproape de corp, dar nu atât de aproape încât să vă simțiți înghesuit, sufocat, sau să vă îngreuneze mișcările.

Hainele ar trebui să ofere o bună ventilație pentru umiditate și transpirație. Țesătura ar trebui să fie de asemenea impermeabilă pentru exterior, dar această cerință este dificil de realizat în combinație cu buna aerisire.

Ar trebui să utilizați pantofi destul de moi, dar cu o formă bună care să se muleze pe anatomia picioarelor. Tălpile trebuie să se îndoaie cu ușurință în timpul mișcării, dar și să confere un bun suport față de sol. Talpa trebuie să ofere aderență pe orice tip de teren, astfel încât să împiedice alunecarea în timpul jogging-ului. De asemenea ar trebui să amortizeze eficient impactul cu solul.

Trasee și sesiuni

Jogging-ul poate fi efectuat într-o mulțime de moduri:

• Pe distanțe lungi de 6-20 km la o viteza moderată pe drumuri sau chiar poteci.
• Pe distanțe scurte de 3-6 km la o viteza mare.
• Pe pantă în sus pe o distanță de 3-4 km, la o viteză ajustată cu inclinația
• Pe teren deluros cu pante ascendente cat si descendente pe o distanta de 4-8 km

Este recomandabil să variați tipul de jogging de la o zi la alta. Atunci, acesta devine mai interesant și veți varia și tipul de antrenament.

Cum se efectuează o sesiune de jogging

Trebui să rulați lent cu puțin efort primele câteva sute de metri pentru a încălzi mușchii. Apoi, puteți crește treptat efortul și viteza. Atunci când ați parcurs jumătate din traseu, puteți face un sprint rapid la capacitate maximă. În cazul în care traseul este suficient de lung, puteți efectua două-trei astfel de sprinturi. Pe ultima sută de metri încetini din nou treptat.

Efectuați întinderi înainte și după fiecare sesiune

Este recomandabil să faceți întinderi atât înainte cât și după fiecare sesiune de jogging, și nu numai pentru mușchii de la picioare, ci pentru tot corpul 2 minute înainte și 3-4 minute după sesiune. Întinderile se efectuează în următorul mod:

• Aplecați-vă înainte și atingeți degetele de la picioare.
• Îngenuncheați pe unul dintre picioare, și întindeți-l în spate pe celălalt.
• Îndoiți corpul în ambele părți.
• Întindeți un braț și rotiți corpul, astfel încât brațul să fie îndoit înapoi.
• Împingeți abdomenul în față astfel încât coloana vertebrală să capete forma unui arc.
• Țineți mâinile în spatele capului și întindeți brațele în spate.

Apoi răsuciți corpul la stânga și la dreapta, de asemenea, îndoiți în fiecare parte.
După jogging este bine să așteptați câteva minute înainte de a efectua întinderile, astfel încât cea mai mare parte a oboselii să dispară.

Când și cât de des

Dacă jogging-ul este singura activitate sportivă, o sesiune de jogging la două zile este ideală. Este suficient pentru a vă oferi toate beneficiile pentru sănătate și pentru a crește condiția fizică și anduranța, fără a va extenua. De asemenea combinând jogging-ul cu alte activități sportive, de 2 ori pe săptămână, poate fi de ajuns.

Nu ar trebui să vă fie foarte foame înainte de jogging, dar nici nu este recomandabil să efectuați o sesiune imediat după o masă mare. Perioada zilei nu contează, dar jogging-ul nu ar trebui să fie prima activitate pe care o faceți dimineața.

Cum să începeți

Dacă nu sunteți obișnuiți cu activitatea fizică, înainte de a începe jogging-ul este recomandabil să consultați un medic. Este posibil să aveți afecțiuni de sănătate care să nu fie compatibile cu activitate de jogging, sau de care trebuie să țineți cont.

Prima dată ar trebui să alergați doar pe teren plat și doar pentru 10 minute. Apoi, puteți crește durata, distanța și viteza și puteți alege un teren mai abrupt sau un traseu mai dificil.

Vizualizări: 4653

Comentarii:


Adăugaţi comentariu:

Introduceţi suma ciferelor