Diete

PubliciatateBeneficiile și pericolele consumului de cafea

Data adăugării: 2010-11-23 17:57:49
Adăugat de: Hristina
Autor: -

Pentru că, deși legenda spune că ai trăit în Yemen pe la 1400, iată că reușești să îmi faci zilele mai bune în 2010, într-un anume Chișinău. Pentru că dacă nu te-ai fi prins că animalele pe care le supravegheai nu se mai opresc din țopăit fiindcă au dat peste senzaționalele boabe de cafea, eu n-aș mai fi avut ce să beau la micul dejun.

Cercetătorii care îi încurajează pe cei ca mine au venit în ultima vreme cu studii dintre cele mai interesante. Susțin de pildă, că femeile care consumă zilnic între 2 și 3 cești au un soi de protecție împotriva cancerului de sân. Pe foarte scurt, explicația ar sta în efectul cafelei asupra hormonilor feminini, estrogenii. Mult bine ar face cafeaua și în cazul riscului de a dezvolta cancer al ficatului.

Reiese acest lucru dintr-un studiu realizat pe mai bine de 60 de mii de oameni de pe întreaga planetă. Și în privința cancerului de prostată ar avea ceva de spus, în sensul că i-ar putea ajuta pe domni să nu facă forme grave. Tot din influența cafeinei asupra hormonilor sexuali ar veni rezultatul. Și mai există boli care ar putea fi ținute sub control sau chiar evitate cu ajutorul consumului de cafea: cancerul de colon, temutul Parkinson, groaznicul Alzheimer, diabetul de tip II. Cu un picior în tabăra celor care au cuvinte de laudă la adresa cafelei sunt și experții de la Harvard, care susțin că este "o băutură sigură care poate aduce unele beneficii sănătății". Dar acești specialiști, și nu numai ei, au și rețineri…

Niște concluzii cam amare

Foarte mulți dintre nutriționiștii ale căror teorii le mai citesc pun cafeaua pe lista strict interziselor. Încercând să înțeleg de ce vor să mă priveze de singura licoare cu zero calorii pe care o pot savura, am descoperit că mulți sunt deranjați de așa-zișii hormoni ai stresului pe care cafeina i-ar zgândări. Etapele ar fi așa: înghițim băutura, sistemul nervos este rapid stimulat, adrenalina este secretată, nivelul zahărului din sânge crește din cauza extra-energiei, inima bate mai tare, respirația, pulsul se intensifică, organismul este astfel invadat de hormoni ai stresului, iar binefăcătoarea serotonina, de exemplu, este suprimată.

Vizualizări: 2488

Comentarii:


Adăugaţi comentariu:

Introduceţi suma ciferelor