Diete

PubliciatateDieta pentru hipertensivi. Dieta DASH

Data adăugării: 2010-12-13 16:06:47
Adăugat de: Hristina
Autor: -

DASH a fost un studiu care a început prin observarea efectelor alimentației asupra presiunii sângelui. S-a constatat că persoanele care țineau dieta DASH au înregistrat o presiune mai mică a sângelui. De fapt, dieta a fost recomandată de Asociația Americană a Sănătății Inimii și de către Institutul National de Cancer și a fost testată și stabilită de NHLBI (Institutul National pentru Inima, Plămâni și Sânge). Dieta lucrează cu un nivel scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu.

Ea militează pentru schimbarea obiceiurilor alimentare pentru a avea un corp mai sănătos. Studiile au arătat că dieta a scăzut atât presiunea sistolică, cât și cea diastolică. Dieta DASH oglindește dieta mediteraneană care ne sfătuiește să consumăm cât mai puțină carne roșie și cât mai multe legume, fructe și cereale. Grăsimile nu ridică dintr-odată presiunea sângelui, însă joacă un rol important în afectarea sănătății inimii și a vaselor de sânge. Pentru cei care au o ușoară hipertensiune, reducerea presiunii sângelui este dată de combinarea dietei DASH și a unei diete sărace în sare 11.5/5.7 mmHg (sistolic/diastolic), ceea ce echivalează cu schimbarea produsă de medicamente.

• Este bine cunoscută dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension-"mijloace alimentare de a stopa hipertensiunea") de scădere a valorilor ridicate ale tensiunii arteriale.

• Dieta DASH – ce poţi mânca: cereale şi produse de panificaţie (pâine integrală, pâine neagră, pâine de secară, pâine cu germeni de grâu etc., paste din făină integrală, cereale), legume, fructe (mere, piersici, caise, struguri, pepeni, banane, citrice, ananas, kiwi, prune, pere, căpşuni), produse lactate degresate, carne (numai carne macră (pentru gătit se îndepărtează orice grăsime vizibilă); puiul se prepară fără pieliţe, se coace, se frige sau se fierbe - nu se prăjește!-), peşte, alune, seminţe, ulei vegetal, dulciuri (o lingură zahăr; o lingură dulceaţă)

• S-a constatat că vegetarienii au valori ale HTA mai mici în medie decât consumatorii de carne. Modificarea calitativă a dietei este utilă prin ameliorarea profilului lipidic (scăderea colesterolului total în ser), influenţând indirect aterogeneza.

• Reducerea aportului de sare este esenţială pentru controlul HTA. Clorura de sodiu reţine apa în organism prin efect osmotic, determinând hipervolemie şi suprasolicitarea cordului.

• Creşterea aportului de acizi graşi nesaturați este recomandata, mai ales cei proveniţi din alimente vegetale (ulei de măsline) sau din peste şi derivate de peşte.

• Prin evitarea grăsimilor animale, bogate în acizi graşi săturaţi şi colesterol (unt, smântâna, carne de porc) se ameliorează calitativ dieta.

• O persoană sănătoasă ar trebui să consume nu mai mult de 2,4 grame de sodiu pe zi. Asta înseamnă 6 grame, adică o linguriţă de sare de masă pe zi. .Pentru o persoană cu hipertensiune arterială, medicul va recomanda mai puţină sare sau renunţarea totală la consumul de sare

• Consumaţi: mere (suc de mere), ananas, caise, avocado, banane, suc de grepfruit, pepene galben şi verde, nectarine, portocale, prune, stafide

• Legume: mazăre, broccoli, varză, conopidă, fasole verde, ridichi, roşii

• Ce să evitaţi: produse îngheţate sau congelate bogate în sodiu, carne sărată, biscuiţi sărați.

• Este recomandat să mănânci săptămânal cel puţin două-trei porţii de peşte oceanic (ton, macrou, sardele, somon), bogat în grăsimi benefice Omega-3. Pentru rezultate mai bune, include în meniul tău avocado, ulei de măsline şi seminţe de în.

• Scăderea în greutate este primă recomandare pentru persoanele hipertensive supraponderale, pentru fiecare kilogram pierdut, valorile tensionale scăzând cu aproximativ 1 mm Hg.

• Consumul de alcool trebuie redus la pacientul hipertensiv

• Efortul fizic regulat este recomandat bolnavului hipertensiv, în special mersul pe jos (rapid, 30 - 40 minute zilnic) sau cu bicicleta. Exerciţiile izometrice, cum ar fi ridicarea de greutăţi pot creste tensiunea arterială şi nu sunt recomandate.

• Pentru orice tip de mişcare bolnavul hipertensiv trebuie să consulte doctorul.

• Renunţarea la fumat este o recomandare majoră pentru hipertensivi

• Alimente interzise: brânza grasă; legumele congelate sau conservate; chipsurile; popcornul; tortillas; produsele de patiserie; carnea procesată; carnea afumată; hot dog; carnaţi; şuncă; ketchup-ul obișnuit; muştarul sărat; murăturile foarte sărate.

Vizualizări: 2947

Comentarii:

Comentariul a fost adăugat de: mutescu.maria@yahoo.com
Data: 2011-09-22 13:15:58


sunt hipertensiva de13ani tensiunea este foarte mare am inceput sa iau in greutate foarte mult,am34 de ani un metru saizeci inaltime si saptezeci si sapte de kg as vrea sa slabesc daca se poate sa ma ajutati va multumesc


Adăugaţi comentariu:

Introduceţi suma ciferelor