Diete

Publiciatate



Dieta Atkins: ghid pentru începători

Data adăugării: 2011-01-04 20:14:43
Adăugat de: Hristina
Autor: -

Majoritatea experților sunt de părere că o alimentație sănătoasă, care ajută la pierderea kilogramelor în plus, presupune o alimentație săracă în grăsimi și bogată în carbohidrați. Însă, programul de slăbit Atkins susține exact contrariul, adică pentru a slabi o persoană trebuie să consume cantități ridicate de grăsimi și scăzute de carbohidrați.

Filosofia dietei Atkins

Organismul uman este capabil să ardă atât grăsimile cât și carbohidrații pentru a produce energia necesară funcționării adecvate. Carbohidrații, sub formă de glucoză, sunt prima sursă utilizată de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugerează că prin reducerea semnificativă a cantității de carbohidrați consumați, organismul uman trece de la arderea carbohidraților la arderea grăsimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliză, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza.

Când grăsimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin respirație și urină sunt eliberate cetone.
Acesta este modul prin care se pierde în greutate prin intermediul Dietei Atkins.

De asemenea, Dr. Atkins susținea că cetoza afectează producția de insulină, fapt care previne formarea unor cantități ridicate de grăsime în organism. După ce organismul intră în cetoză, acesta începe să folosească grăsimea pentru a produce energie, astfel, poftele pentru glucide vor dispărea.

Cu toate că majoritatea persoanelor urmează această dietă deoarece ajută la scăderea rapidă în greutate, oamenii ar trebuie să știe că acest plan alimentar ajută la scăderea colesterolului, previne hipertensiunea, diabetul și chiar sindromul ovarului polichistic. Totodată, potrivit studiilor după numai o săptămână de la adoptarea acestei diete oamenii încep să se simtă mai energici.

Istoric

Dieta Atkins stă la baza cărții "The New Diet Revolution" scrisă de Dr. Robert Atkins în 1970. Din 1972 când această carte a fost lansată și până în prezent milioane de persoane au câștigat lupta cu obezitatea și bolile cardiovasculare cu ajutorului acestui program alimentar. Potrivit Dr. Atkins, dieta este utilă pentru ameliorarea și prevenirea mai multor probleme de sănătate, printre care: cefaleea, dezechilibre ale nivelului de zahăr din sânge, intoleranța alimentară, alergiile etc.
Oamenii optează pentru această dietă deoarece pierderea în greutate este rapidă, însă pacienții cu hipercolesterolemie, hipertensiune, diabet sau sindromul ovarului polichistic susțin că s-au simțit mai bine, mai energici după numai o săptămână de la începerea dietei Atkins.

Astfel, în timp programul de slăbit inițiat de Dr. Atkins a devenit unul dintre cele mai populare din întreaga lume, revista "Time Magazine" într-un articol afirmând că "Dieta Atkins este cel mai popular program de slăbit al tuturor timpurilor". În consecință, producătorii de alimente au început să realizeze produse cu un nivel scăzut de carbohidrați.

Declinul acestei diete a început în 2004, când se ridica un nou concept de dietă - "alimentație sănătoasă, diversificată și echilibrată".

Etapele dietei Atkins

Programul de slăbit Atkins presupune parcurgerea a 4 etape individuale. Pentru fiecare etapă se recomandă consumul anumitor alimente care au misiunea de a ajuta la scăderea și, mai târziu, la menținerea greutății corporale.

Etapa 1: Inducția
Etapa 2: Pierderea în greutate
Etapa 3: Pre-menținerea
Etapa 4: Menținerea greutății


Etapa 1: Inducția

Această fază a Dietei Atkins trebuie urmată cel puțin 14 zile, după care veți observa primele schimbări, veți fi pregătiți pentru următoarea etapă.

Atenție!
Se consumă maxim 20 g de carbohidrați.

Planul alimentar are la bază procesul numit cetoză.

După cum îi spune și numele, această primă fază a dietei Atkins induce pierderea în greutate prin comutarea arderii carbohidraților cu arderea grăsimilor, ca prima sursă de energie. Acest fapt nu numai ca scade pofta de mâncare, prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, dar exclude dependența de zahăr (de dulce), grâu sau derivați din porumb, alcoolul, cofeina, cereale și alte alimente. Cu alte cuvinte, această dietă funcționează prin schimbarea chimiei organismului.

Reguli:

- consumați cel puțin 8 pahare cu apă în fiecare zi;
- serviți conștiincios cele 3 mese principale ale zilei;
- consumați combinații echilibrate de grăsimi și proteine (găină de țară, pește, ouă, carne roșie, precum și grăsime sub formă de unt, maioneza, ulei de măsline/sofra/floarea soarelui sau alte uleiuri vegetale);
- nu consumați mai mult de 20 g de carbohidrați zilnic;
- în primele 2 săptămâni ale acestei etape nu consumați semințe sau nuci, alune etc.
- evitați consumul cofeinei sub formă de cafea, ceai, băuturi energizante, carbogazoase;
- în cazul în care aveți probleme cu constipația, consumați ceai de crușin sau amestecați într-o cană cu apă o lingură cu semințe de in cu una de tărâțe din grâu și consumați acest amestec zilnic. Recomandate sunt și salatele de legume;
- se recomandă administrarea de multivitamine și minerale zilnic. Atenție! Fără fier.
- înlocuiți zahărul cu îndulcitori artificiali (zaharina sau sucraloza);
- renunțați la snacks-uri deoarece acestea au un conținut ridicat în proteine;
- nu consumați sosurilor deoarece acestea conțin cantități ascunse de carbohidrați;
- nu vor fi folosite produsele de slăbit pe care nu este precizat că nu conțin carbohidrați;
- guma de mestecat, pastilele pentru împrospătarea respirației, siropurile de tuse sau picăturile de tuse nu sunt indicate deoarece conțin zahăr sau alți îndulcitori calorici;
- nu consumați produse care conțin zahăr deoarece, în mod indirect, acestea conțin cantități uriașe de carbohidrați;
- este indicat ca dieta zilnică să conțină și fructe, legume și salate.

Etapa 2: Pierderea în greutate

Cea de-a doua fază a dietei Atkins este cea a pierderii în greutate. În timpul acestei etape cantitatea de carbohidrați va crește cu 5 g pe săptămână, până atingeți nivelul critic de carbohidrați, nivel care variază de la organism la organism, mai exact între 25 și 50 g carbohidrați pe zi. În această etapă a dietei Atkins trebuie să pierdeți 1-2 kg pe săptămână.

Cu toate că în această fază a dietei aveți voie să vă alegeți alimentele în funcție de preferințe, creșterea treptată a cantității de carbohidrați consumați trebuie strict supravegheată, în caz contrar toate eforturile depuse de dvs. până în momentul respectiv sunt în zadar. De asemenea, în această etapă se recomandă consumul considerabil de legume, dar pot fi adăugate și nucile, semințele sau fructele de pădure.
Această etapă a dietei Atkins nu presupune trecerea de la proteine și grăsimi la carbohidrați, ci se face o schimbare lentă a raportului dintre glucide, grăsimi și proteine și carbohidrați.

În timpul acestei etape organismul trebuie să identifice cantitatea necesară de carbohidrați, astfel încât să nu permită creșterea exagerată în greutate. De asemenea, veți descoperi modul în care reacționează organismului dvs. la introducerea alimentelor noi în regim, având posibilitatea să identificați alimentele care vă produc alergii, gaze intestinale, meteorism etc.

Atenție!
Chiar dacă această etapă a dietei Atkins presupune introducerea treptată a carbohidraților în alimentație, aceștia trebuie gestionați în mod inteligent pentru a nu reveni la vechile obiceiuri alimentare.

Astfel, sunt recomandate alimente care au aproximativ 5 g de carbohidrați, ca de exemplu:
- legume: ceapa, ardei gras, broccoli, spanac, avocado;
- produse lactate: brânza, mozzarela;
- sucuri de fructe: lămâie;
- nuci, semințe, migdale.

Etapa 3: Pre-menținerea

Rolul etapelor 3 și 4 este de a menține greutatea corporală. A treia fază, numită "pre-menținerea", este adoptată când mai aveți puțin de slăbit și ajungeți la masa corporală ideală pentru dvs., deoarece dacă în etapa precedentă slăbeați cu până la 2 kg pe săptămână, de acum se vor pierde numai câteva sute de grame săptămânal. Etapa a treia a dietei Atkins are drept obiectiv trecerea de la pierderea în greutate la menținerea greutății prin creșterea cantității de carbohidrați cu până la 10 g pe săptămână, atâta timp cât pierderea treptată în greutate este menținută.

Etapa 3 a dietei funcționează prin creșterea cantității de carbohidrați cu 10 g săptămânal; pare nebunește însă această fază presupune coborârea pierderii în greutate la 0,5 kg și introducerea unor cantități mici din mâncărurile tradiționale - pâine, paste, orez, pește.

Programul alimentar vă permite:
- consumarea diversificată de alimente, dar fără a face excese;
- identificarea alimentelor care vă ajută la scăderea în greutate;
- importanța servirii principalelor mese ale zilei pentru tot restul vieții;
- identificați alimentele care conduc la dependența alimentară.

Etapa 4: Menținerea

Intrați în ultima etapă a dietei Atkins când ați atins greutatea corporală dorită și ați învățat să selectați categoriile de produse alimentare care vă oferă cantitatea de carbohidrați necesară pentru menținerea greutății corporale. Puteți consuma maxim 90g carbohidrați zilnic.

Menținerea masei corporale ideale presupune ca greutatea să nu fluctueze cu mai mult de 1,5 kg, săptămânal.

Este foarte important să vă mențineți atitudinea dobândită în timpul primelor 3 etape pentru că va păstra masa corporală dorită. De asemenea, este indicat să vă cântăriți o dată pe săptămână pentru o monitorizate atentă a greutății și pentru a observa schimbările. Dacă observați că într-o săptămână ați acumulat mai mult de 2 kg trebuie să vă întoarceți la faza de "scădere în greutate", pentru a reduce încă o dată cantitatea de carbohidrați.

Reguli pentru menținerea greutății corporale dorite:

1. Nu consumați produse conservate care conțin zahăr și aditivi alimentari ci doar mâncăruri din produse proaspete.
2. Fiți consumatori inteligenți și feriți-vă de produsele cu un conținut ridicat de zahăr, siropuri de porumb, amidon sau făină albă.
3. Varietatea este condimentul vieții, deci aveți în vedere acest fapt pentru a vă menține motivat și pentru a urma calea cea bună pentru menținerea greutății corporale. Încercați cât mai multe rețete, din diferite categorii și produse și bucurați-vă de tot ce este nou!
4. Consumul de cofeina și alcool vor fi strict limitate.
5. Frecvent urmați tratamente cu suplimente nutriționale și vitamine.
6. Acționați prompt și drastic când observați că începeți să luați în greutate.
7. Foarte importante sunt și exercițiile, care ar trebui să facă parte din viața dvs.

Principii nutriționale

Prin adoptarea acestor principii puteți trece cu succes pentru cele 4 etape ale dietei și, astfel, vă puteți schimba întreaga viață. Aceste principii sunt susținute de solide cercetări științifice medicale și nutriționale.

Cele 4 principii nutriționale ale Dietei Atkins:

1. Pierderea în greutate
Prima sursa a metabolizării este arderea carbohidraților. Când aportul de carbohidrați este redus, organismul înlocuiește arderea carbohidraților cu arderea grăsimilor, acestea din urmă devenind principala sursă de energie. Rezultatul acestui proces este pierderea în greutate.

2. Menținerea greutății
Orice persoană are un nivel critic de carbohidrați care permite arderea grăsimilor și pierderea în greutate. De asemenea, toate lumea are un nivel de carbohidrați care îi permite menținerea constantă a greutății corporale. Dieta Atkins gestionează valorile de carbohidrați pentru a vă ajuta să scăpați de kilogramele în plus și pentru a vă menține greutatea corporală dorită pentru mult timp.

3. Sănătatea
Dieta Atkins presupune adoptarea unui regim nutrițional echilibrat, care ajută la controlarea consumului de carbohidrați. De asemenea, această dietă satisface gusturile culinare ale persoanelor și promovează buna funcționare a organismului. Mai mult, această dietă îndeamnă la practicarea exercițiilor simple necesare pentru controlarea greutății și pentru tonificarea musculaturii și menținerea unui sentiment de bunăstare.

4. Prevenirea afecțiunilor
Prin adoptarea unui regim alimentar individualizat oamenii își pot îmbunătăți sănătatea generală și pot preveni apariția bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, oboseala etc.

Beneficii

Dieta Atkins este poate cel mai simplu și mai ușor program de slăbit și de menținere și, totodată, ajută la îmbunătățirea stării generale de sănătate, prevenind și apariția mai multor afecțiuni. Celelalte programe de slăbit sunt atât de restrictive și dificile de urmat încât majoritatea persoanelor renunță după numai câteva zile. Astfel, kilogramele pierdute vor fi redobândite deoarece nu au reușit să înțeleagă modul de alimentație în funcție de capacitățile organismului nostru.

Menținerea greutății pentru tot restul vieții este cel mai mare beneficiu al Dietei Atkins.

Toate lumea poate pierde în greutate, dar câte persoane reușesc să își mențină greutatea corporală pentru o perioadă nelimitată de timp? Tocmai acest fapt este punctul cheie al dietei Atkins, deoarece aceasta nu presupune diferențe mari de calorii între etapele de pierdere în greutate și de menținere.

Dieta Atkins este singurul program de slăbit care te ajută să conștientizezi cantitatea de grăsime de care organismul are nevoie. De asemenea, această dietă ne învață cum să controlăm apetitul, cum să scăpăm de dependențele alimentare sau de obiceiurile alimentare nesănătoase. Cu alte cuvinte, dieta Atkins este un program care ne învață să mâncăm sănătos și echilibrat pentru tot restul vieții.

Meniu

1. Inducția

Mic-dejun: omletă cu roșii și șuncă, avocado, mozzarela, cafea decofeinizată.
Prânz: salată “Cezar” cu pui fript (salată, ouă, crutoane, parmezan, ulei de măsline, muștar, usturoi, lămâie, sare și piper).
Cina: friptură din carne de porc, vită, pui fără grăsime, asortată cu sote de legume și salată verde cu lămâie.
Gustare: țelină umplută cu crema de brânză.

2. Pierderea în greutate

Mic-dejun: 2 ouă fierte, 1 roșie și 2 felii de bacon, mușchi file.
Prânz: friptură din curcan cu ardei umplut cu brânză și o salată verde.
Cina: friptură din cotlet de porc cu varză călită cu extra-piper și pâine integrală.
Gustare: semințe din dovleac.

3. Pre-menținere

Mic-dejun: o clătită cu căpșune, dar fără sirop sau zahăr.
Prânz: ciorbă de fasole cu o bucățică de șuncă și brânză cu tortilla.
Cina: pește fript de preferat somon sau pește oceanic, cu piure din praz și conopidă, salată de ridichii și castravete.
Gustare: 2 trufe de ciocolată.

4. Menținere

Mic-dejun: 2 felii de pâine, urdă și o omletă cu brânză (2 ouă).
Prânz: ciorbă din legume, salată de legume cu pește.
Cina: friptură din pui, orez/spanac cu ciuperci, salată verde cu lămâie.
Gustare: o felie de pepene galben cu suc de lime.

Alimente permise

Piramida alimentației recunoscută de nutriționiști este total diferită de planul de alimentație propus de Dr. Atkins.
În primul caz se recomandă 6-11 porții de produse cu un conținut ridicat în carbohidrați, cum ar fi: pâine, cereale, orez și pastele făinoase. Legătura dintre cele două planuri nutriționale rămâne în punctul surselor de proteine, cum ar fi: păsări de curte, carne de vită, pește, carne de porc și produse din soia.

Obiectivul dietei Atkins este de a conștientiza efectul negativ al consumului ridicat de carbohidrați.

Această dietă nu limitează cantitatea de alimente consumate sau numărul de calorii, ci interzice consumarea anumitor alimente, ca de exemplu, alimente cu un conținut ridicat de zahăr, alimente din făină albă, paste făinoase, însă în schimb puteți consuma frecvent carne, pește, brânză etc. Atât nutriționiștii cât și oamenii de rând trebuie să conștientizeze că atât rata metabolismului cât și stilul de viață diferă de la individ la individ, motiv pentru care se cere flexibilitate în alegerea porțiilor de mâncare și piramida alimentației Atkins.

Sfaturi practice

Experți în medicină și in nutriție sunt de acord că supraponderabilitatea și obezitatea cresc riscul apariției bolilor de inimă sau diabetului, însă aceste probleme pot dispărea dacă alegem un program de slăbit adecvat, cum este Dieta Atkins.

Vă prezentăm câteva reguli pentru a obține rezultatele maxime oferite de dieta Atkins.

1. Când vă uitați la TV înlocuiți obiceiul de a mânca cu ceva mai activ, precum: exercițiile de relaxare, utilizarea stepper-ului etc.
2. Ideal ar fi să vă achiziționați un cântar digital cu care puteți cântări și calcula: caloriile, grăsimile, colesterolul, fibre, proteine, sodiu și carbohidrați.
3. Diversitatea este cuvântul cheie pentru alimentație.
4. Pentru a crește timpul de activitate fizică zilnică evitați liftul, scările rulante.
5. Când mergeți la film, la diferite competiții sportive etc. luați cu dvs. chips-uri din soia deoarece au un conținut scăzut în carbohidrați.
6. Zilnic consumați 8 pahare cu apă. Nu înlocuiți cantitatea de apă cu ceai, cafea sau alte băuturi.
7. Oriunde vă duceți luați cu dvs. o sticlă de jumătate cu apă, iar până la finalul întâlnirii terminați de băut apa.
8. Mâncați acasă înainte de a merge la o petrecere, iar în timpul petrecerii serviți câteva gustări și nu mai mult de un pahar cu băutură alcoolică.

Critici

Consumarea unei cantități ridicate de grăsimi este ideea controversată a Dietei Atkins. Majoritatea instituțiilor guvernamentale din domeniul sănătății susțin ca o alimentație sănătoasă presupune consumul a maxim 30% grăsimi, însă prin adoptarea dietei Atkins acest proces este cu ușurință depășit.

De asemenea, o problemă este și procesul numit cetoza deoarece nu se știe cât de benefic este pentru sănătate. Pe o perioadă scurtă de timp cetoza ajută la scăderea în greutate, dar pe termen lung care sunt consecințele? Sunt specialiști care susțin că anumite organe vor fi suprasolicitate pentru a susține procesul de cetoză, și astfel inevitabil vor apărea diferite afecțiuni.

Dacă intenționați să urmați această dietă, vă sfătuim să consultați un specialist nutriționist!
De asemenea, sunt medici specialiști care susțin că în prima etapă a dietei - Inducția - puteți experimenta simptome precum: amețeala, slăbiciune, oboseala sau insomnie. Totodată, din cauza eliminării fibrelor riscați să suferiți de constipație și, astfel, există posibilitatea să deveniți dependenți de laxative.

Mai mult, potrivit specialiștilor cantitatea ridicată de grăsimi, în timp, crește riscul apariției bolilor de inimă, iar la femei crește riscul apariției osteoporozei.

Vizualizări: 5990

Comentarii:


Adăugaţi comentariu:

Introduceţi suma ciferelor