Diete

Publiciatate



Purifică-ți organismul după sărbători!

Data adăugării: 2011-01-04 22:10:35
Adăugat de: Hristina
Autor: -

Ai mâncat prea mult și anul acesta de Crăciun? Există soluții pentru toate problemele, inclusiv pentru aceasta: cura pentru detoxifierea organismului, o dietă la îndemâna oricui recomandată și de Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, nutriționist și directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

După o perioadă de excese alimentare este foarte indicat să îți ajuți corpul să elimine toxinele acumulate. Potrivit nutriționistului, cura de detoxifiere se face cu multe fructe și legume proaspete. Acesta atenționează însă că nu trebuie să depășească o săptămână.

Secretul dietei de detoxifiere stă în alimentele pe care le consumi. Astfel, trebuie să elimini grăsimile, în special cele de origine animală și să ai tot trei mese pe zi și două gustări. Un astfel de regim este benefic nu doar pentru siluetă, ci și pentru:

• piele - previne îmbătrânirea prematură;
• ficat și rinichi - ajută la buna funcționare a acestora;
• sânge și colesterol - normalizează presiunea;
• artere - benefic în procesul de curățare a acestora.

În plus dă energie și vitalitate sexuală, facilitează digestia, crește capacitatea de concentrare și îmbunătățește memoria.

Alimentele care curăță organismul

Din lista alimentelor care ajută la eliminarea toxinelor fac parte:

1. Iaurtul: constituie o prețioasă sursă de calciu și conține lactobacili care se stabilesc în intestin și-l protejează de acțiunea microorganismelor periculoase;
2. Uleiul de măsline extra-virgin: reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge;
3. Roșiile: protejează vasele sanguine și sistemul imunitar, întrucât sunt foarte bogate în vitamina C. Conțin, de asemenea licopen, o substanță cu efecte antiinflamatorii și anti-îmbătrânire;
4. Fibrele: se găsesc în foarte multe fructe, legume, pâine și paste integrale. Fibrele ajută organismul să elimine toxinele, înlesnesc funcționarea intestinelor și încetinesc absorbția grăsimilor și zaharurilor în organism;
5. Apa: este un element fundamental în procesul de purificare a organismului. Consumul a 2 litri de apă zilnic, permite eliminarea toxinelor prin intermediul rinichilor. Dacă nu reușești să te "împrietenești" cu apa, poți opta pentru ceaiuri calde neîndulcite;
6. Vitaminele: nu sunt doar aliatele siluetei, ci și ale pielii, redându-i luminozitatea, în special vitaminele E, A și C. Aceștia sunt trei antioxidanți puternici, care combat acțiunea radicalilor liberi. Vitamina E protejează țesuturile împotriva îmbătrânirii și se găsește în ficat, strugurii roșii și în toate grăsimile nesaturate: uleiul de măsline, uleiul din germeni de grâu, soia sau floarea-soarelui. Necesarul zilnic este de 8 mg (jumătate de strugure roșu, 100 g de ficat, o linguriță de ulei de floarea-soarelui). Vitamina A ajută la buna funcționare a celulelor pielii și combate ridurile. În alimentele de origine animală se găsește foarte puțin (ficat), dar există sub formă de betacaroten în multe legume: ardei, morcovi, dovleac și în legumele cu frunzele de un verde închis, de exemplu spanac. Necesarul zilnic este de 700 micrograme (3 ardei, un morcov, 120 g de dovleac). Vitamina C favorizează formarea colagenului. Se găsește în legumele de culoare verde închis, ardei, roșii, kiwi, căpșune. Necesarul zilnic este de 60 mg (o portocală, 110 g căpșuni, 2 roșii, o jumătate de ardei).

Dieta care te purifică

Potrivit specialistului, regimul de detoxifiere poate să conțină ceaiuri, iaurt, cât mai multe fructe și legume, dar trebuie să renunți la alcool și tutun. Iată trei exemple de astfel de diete:

1. Dieta de detoxifiere de 7 zile

Imediat ce te trezești:
• 1/2 lămâie stoarsă într-un pahar cu apă călduță
• 1 lingură semințe de in măcinate și amestecate cu apă

Micul dejun:
• pune în blender 1 pară și puțin lapte de orez
• suplimente alimentare: vitamina C

Variante pentru gustări:
• suc de măr diluat cu puțină apă
• apă plată
• supă de legume
• țelină sau humus

Prânz
• supă de legume
• broccoli fiert la abur cu semințe de susan și sfeclă, stropite cu zeamă de lămâie. Se poate fierbe și puțin orez brun.
• suc de mere
• suplimente alimentare: multivitamine.

Variante pentru gustări:
• ceai din rădăcină de păpădie
• morcov cu humus

Cina:
• salată cu legume: ardei roșu, anghinare, varză de Bruxelles amestecate cu un sos din usturoi, zeamă de lămâie și ulei de măsline;
• supă de legume.


2. Dieta de detoxifiere pe bază de orez (7 zile)

Baza acestui regim este foarte simplă: poți mânca primele 3 - 4 zile orez fiert cu legume, cele mai indicate fiind: ceapa, morcovii, dovleceii, mărarul și țelina. În următoarele trei zile, treci la un meniu normal care să conțină: supă de legume, orez fiert, legume la grătar (evită însă: roșiile, vinetele, ciupercile și ardeii), ca fel principal pentru prânz și cină, și fructe, pentru gustări si mic-dejun. Toată săptămâna trebuie să consumi 2 litri de apă zilnic, la temperatura camerei. Sunt interzise sucurile din comerț, vinul și cafeaua.

3. Dieta de detoxifiere de 3 zile

Mic-dejun: musli cu suc proaspăt de grapefruit sau salată de fructe proaspete.
Prânz: salată de crudități cu semințe de dovleac
Cina: ghiveci de legume sau salată de țelină cu miez de nucă.

După detoxifiere, alimentație normală, pentru oameni sănătoși!

Potrivit nutriționistului, după o cură de detoxifiere "trebuie să trecem la un regim normal pentru oameni sănătoși". Astfel, poți începe să reintroduci în meniul zilnic carnea. "Pentru că suntem în sezonul rece, trebuie să ne ajutăm organismul și putem să consumăm alimente cu densitate energetică mai mare", ne sfătuiește Prof. Dr. Mencinicopschi. "Se poate consuma pește de 2- 3 ori pe săptămână și, de asemenea, carne de porc slabă, la fel, de 2 -3 ori pe săptămână", mai recomandă specialistul.

Dacă dorești să slăbești, iată un meniu ușor pentru care poți opta după detoxifiere:

Mic-dejun: o cană de lapte degresat (200 ml); 40 g pâine integrală.
Gustare: un iaurt slab (125 g); 250 g fructe, la alegere: prune, pere, kiwi, portocală.
Prânz: supă de legume sau orez cu legume; salată de roșii cu ulei de măsline și suc de lămâie; un fruct.
Gustare: o cană de ceai neîndulcit; 200 g fructe.
Cina: 130 g pește fiert sau la grătar cu lămâie sau carne de pui; 200 g legume fierte, la alegere: spanac, morcov, conopidă, varză; 25 g pâine integrală.

Vizualizări: 3092

Comentarii:


Adăugaţi comentariu:

Introduceţi suma ciferelor