Diete

Publiciatate



Digestie sănătoasă, după masa de Paște

Data adăugării: 2011-04-23 15:41:04
Adăugat de: Hristina
Autor: -

Cele câteva zile libere de Paște aduc cu ele și tragedii în... stomac! Dacă nu te poți abține de la bunătățile pascale scoase pe masă de o bunică sau o mătușă maestră într-ale gurii, așteaptă-te să te zvârcolești în chinurile indigestiei. Ce-ar fi să le previi?

1. Treci pe fibre! Le găsești în fructe, legume proaspete, cereale integrale, oleaginoase și sunt importante întrucât favorizează tranzitul intestinal. Te vor feri de constipație, una dintre urmările firești ale meselor bogate în proteine de origine animală - carnea de miel, în cazul nostru.

2. Atenție la legume! În cazul unui colon iritabil, acestea nu sunt indicate în stare crudă. De asemenea, unele dintre ele sunt susceptibile de a provoca gaze: broccoli, varza, fasolea. Dacă nu poți renunța la ele, e recomandat să adaugi o cantitate mică de condiment, cum ar fi ghimbirul.

3. Nu doar fibrele, ci și alimentele bogate în enzime înlesnesc digestia. Brânza, bananele, papaya, ananasul, mierea, iată câteva produse de acest fel care nu ar trebui să lipsească de la masă.

4. Nu te grăbi să înghiți pe nerăsuflate mâncarea, aproape nemestecată. Alocă timp suficient mestecatului, pentru că în felul acesta îți ajuți stomacul să digere mai ușor alimentele.

5. Chiar dacă ciorba de miel este una dintre vedetele sfintei sărbători de Paște, este bine să o înlocuiești când și când cu o supă de pui. Aceasta este blândă ca un "balsam" pentru stomac, prevenind instalarea crampelor abdominale.

6. Nu bea apă în timpul mesei, înlocuiește-o cu ceai de mentă sau suc proaspăt de lămâie, la temperatura camerei. Aportul de apă în combinație cu mâncarea nu face decât să dilueze sucul gastric, care își va pierde din puteri. Acest lucru duce la balonare și flatulență. Specialiștii nutriționiști recomandă un pahar de suc de lămâie cu 15 minute înainte de masă pentru a pregăti stomacul și a-l ajuta să facă față mai ușor "potopului alimentar" ce va urma.

Vizualizări: 3642

Comentarii:


Adăugaţi comentariu:

Introduceţi suma ciferelor